De poortwachter van je huis

“Spullen = positief”

Of tenminste… dat is een principe dat we al vanaf jongs af aan hebben geleerd. We krijgen cadeaus voor onze verjaardag, met kerst of sinterklaas, of als beloning voor een prestatie of bepaald gedrag.

En veel volwassenen doen dan ook, net als ik vroeger veel deed, aan zogenaamde ‘retail therapy’. Iets leuks voor jezelf kopen om jezelf even op te vrolijken. Nieuwe kleren, schoenen, iets moois voor in huis. En dan voelen we onszelf ook écht blij.

Want hier is onderzoek naar gedaan, dat laat zien dat deze ‘retail therapy’ hormonen aanmaakt zoals het gelukshormoon serotonine en dopamine. Die hormonen versterken allemaal het aangeleerde principe “spullen = positief”.

Dus van jongs af al leren we dingen te willen, we leren kopen, en we leren te consumeren.

Gatekeeper

“You are the gatekeeper of your home”, een zin die me bij is gebleven sinds ik hem jaren geleden voor het eerst las. Voor het gemak vertaal ik hem zelf vaak naar het Nederlands wanneer ik het er met mijn klanten over heb. En dit principe is dus iets dat ik altijd terug laat komen in de coaching van mijn klanten; Jij bent de poortwachter van je huis.

Waarom is dit zo belangrijk?

Stel, het is je gelukt! Met hard werken en wat hulp wanneer je er niet uit komt (hallo, om hulp vragen = gezond) is het zover: je huis is eindelijk zo als je het graag zou willen. Je voelt dat het voor jou in balans is. Wanneer je om je heen kijkt, kun je opgelucht ademhalen want je huis is echt een plek van rust. Je huis helpt je, ondersteunt je in het leven zoals je dat graag wil leven. Het past bij jou en jij voelt je goed in je huis.

Daarna komt nog een groot deel van het werk; het onderhoud.

En dan komt het moment dat je oude patroon de kop op steekt: je voelt je rot, je verveelt je, of je hebt het ‘gewoon’ toe aan even iets leuks. En opeens is daar weer die drang van iets kopen om jezelf blij te maken.

Of je kríjgt spullen. Bijvoorbeeld voor een verjaardag of je krijgt een bedankje van je werk of zakenrelatie. Misschien herken je wel dat iemand die je kent je iets geeft met de opmerking “hier heb jij vást wat aan” of' “ik moest echt aan jou denken”.

Allemaal super lief. En het is belangrijk om op waarde te schatten dat de ander hiermee waardering of zelfs liefde kan uiten. Ken je het boek “De 5 talen van de liefde”? Kort gezegd komt het erop neer dat iedereen anders is (ok, duidelijk) en dat iedereen liefde op een andere manier kan uiten of graag wil ontvangen. 1 van deze talen van de liefde is cadeaus geven of ontvangen.

Maar ja, jij hebt dus eindelijk dat fijne, opgeruimde huis. Of misschien nog niet, en je verlangt er zo sterk naar. Hoe dan ook, al die extra spullen waar je niet om hebt gevraagd, wat moet je dáár nou weer mee doen?

Het poortwachter principe

Heel kort en duidelijk: niemand gaat bij jouw voordeur staan om ervoor te zorgen dat er geen rommel je huis in komt. En dat klinkt hard. Alleen al ‘rommel’ klinkt niet zo positief. Maar wat is rommel?

Het Van Dale woordenboek definieert rommel als ‘dingen van weinig waarde’.

Dat kan natuurlijk monetaire waarde zijn, hoeveel geld iets kost. Maar óók alle dingen die jouw huis inkomen die voor jóu geen waarde hebben. Dingen…

  • waar je niet op zit te wachten/ niet om hebt gevraagd

  • waarvan eigenlijk baalt dat je het hebt

  • die je een schuldgevoel geven (“het was zo attent van de ander en dan moet ik het toch waarderen?”)

  • of die misschien gewoon niet bij je passen

Al die dingen zijn voor jóu dan dus praktisch gezien rommel.

En jíj bent degene die ervoor kan zorgen dat die dingen je huis niet in komen. Jij bent als het ware de poortwachter van je huis, die bewaakt wat er wél en níet je huis binnenkomt.

De praktijk

Het leren toepassen van het poortwachtersprincipe, vraagt voor de meeste mensen die ik coach, een beetje tijd en veel oefenen. Want Practise makes progress, zeg ik graag - officieel is het practise makes perfect maar hallo, perfectie van jezelf verwachten? Niet zo in balans ;)

Maar hoe pas je het poortwachtersprincipe nu toe in de praktijk?

Hoe ga je om met de gevoelens van jezelf en van anderen?

En de belangrijkste vraag: wat zit er áchter jouw patronen? Waarom doe je wat je doet?

Dat is wanneer verandering plaats kan vinden. Door de achterliggende gedachten en redenen te ontdekken waaróm jij bijvoorbeeld geen ‘nee’ durft te zeggen als iemand je iets geeft. Of waarom jij toch steeds weer die drang voelt om even lekker te shoppen.

En dat is mijn belangrijkste rol als coach.

Jou helpen de achterliggende oorzaak te achterhalen, je handvatten geven voor hoe ermee om te gaan en het ombuigen. Het opgeruimde huis is het fijne bij-effect van mijn coaching. Maar het grootste verschil is wat het voor jou innerlijk verandert: ik help jou aan een opgeruimd huis, maar ook een opgeruimd binnenleven.

Samen werken we aan:

  • Oude patronen loslaten

  • Je huis je leven laten ondersteunen

  • Ruimte maken voor wie je wil zijn

Zonder oppervlakkige trucjes.

Zonder dat ik je het werk uit handen neem en jij je daarna afvraagt hoe je het in vredesnaam zelf voor elkaar moet krijgen. Sámen het echte werk aangaan; het harde opruimwerk in je huis en in jou.

En dan gebeuren er schitterende dingen!

Weg met de rommel, de chaos die je stress geeft, de eindeloze dingen die je nog moet doen in huis. Het is tijd voor ruimte voor jou, en voor de dingen waar je echt graag tijd aan zou besteden.

Mijn visie is dat mensen zich in hun huis in balans voelen en tot rust kunnen komen. Jouw huis kan je ondersteunen in de persoon die je wil zijn en het leven dat je wil leiden.

Die blijvende verandering, die grote transformatie in jouw huis en leven, die kan ik je geven.


Vorige
Vorige

“Ik heb al zoveel geprobeerd”

Volgende
Volgende

Goodbye, things - een boek over minimalisme