Goodbye, things - een boek over minimalisme

Eindelijk weer meer lezen

In een tijd waarin de digitale wereld meer van onze aandacht opeist, hoor ik veel mensen zeggen dat ze eigenlijk wel meer zouden willen lezen. En dat gevoel had ik zelf ook regelmatig. Helemaal sinds ik het moederschap combineer met een baan én een onderneming.

Dus besloot ik om elke maand een aantal boeken uit te zoeken die me écht interessant lijken. Als dat boeken zijn die aansluiten bij mijn missie met Kimke Teaches Tidy, dan schrijf ik daarover vanaf nu ook een blog zodat jij kunt delen in de kennis en misschien zelfs geïnspireerd raakt zelf ook weer wat meer te lezen.
Lekker rustig met een boek op de bank kruipen, of even lekker ontspannen voordat je gaat slapen. Ik zeg doen!

Deze maand was 1 van mijn boeken “Goodbye, things” van Fumio Sasaki.

Minimalisme heeft gradaties

Het boek begint met een aantal prachtige, inspirerende foto’s van minimalistische appartementen van mensen. Vol verwondering keek ik naar het weinige aantal spullen sommige van deze mensen bezitten. Weet je… minimalisme kent volgens mij veel gradaties. Wat voor de één precies genoeg aan spullen is, is voor de ander misschien te weinig of te veel.
Bij veel van de foto’s die ik zag, vroeg ik me af hoe realistisch het is echt minimaal weinig spullen te hebben wanneer je kinderen hebt. Of dat het steeds opnieuw moeten kopen van bepaalde dingen die je eerder weg hebt gedaan, niet geldverspilling of behoorlijk on-duurzaam is.

Voordelen van Minimalistischer Leven

En toch… toch denk ik dat minimalistischer leven ontzettend veel voordelen kan hebben. Zeker wanneer je net als ik veel ballen in de lucht te houden hebt en het liefst een huis wil dat zo makkelijk mogelijk opgeruimd én schoongemaakt is.

Daar gaat dit boek ook goed op in; wat zijn nu eigenlijk de voordelen van minimalistischer leven? En wat drijft mensen tot een minimalistische levensstijl? Daarnaast worden er 2 hoofdstukken gewijd aan praktische tips voor mensen die willen ontspullen en een zogenaamde minimalist willen worden.

De schrijver geeft maar liefst 70 tips om afscheid te kunnen nemen van je spullen, of zoals hij het zegt: “to say goodbye to your things'“ (hallo, boektitel).

Met mijn bril als KonMari Consultant op, is er een aantal tips die ik graag met je deel:

  • Organiseren is niet opruimen/ minimaliseren.
    Het handig en optimaal opbergen van je spullen, kan uiteraard gróót effect hebben op je huis. Maar de echte winst valt pas te halen wanneer je kritisch kijkt naar welke spullen voor jou essentieel zijn.

  • Omarm lege ruimte.
    We kunnen soms de neiging hebben om lege plekjes op te vullen. Met een leuk dingetje, een handige plank, of een extra kast. Maar extra opbergruimte is eigenlijk nooit het antwoord op teveel spullen. Want wanneer er overal waar je kijkt in huis, spullen staan voelt dat ook voller in je hoofd. Het effect van een lege plek is groot en geeft vaak een bevrijdend gevoel van meer rust en ruimte in je hoofd.

  • “If you lost it, would you buy it again”.
    Wanneer je het bij sommige van je spullen lastig vindt om te bepalen of je iets wil houden, dan is dit een maatstaf die je heel goed kan helpen te bepalen of iets voor jou essentieel is.

  • Leen of huur dingen die je heel soms nodig hebt.
    Bijvoorbeeld: wij hebben zelf een boor aangeschaft omdat mijn man die regelmatig gebruikt, maar wanneer je zelden klust in huis, dan kun je ook overwegen om gereedschap niet te kopen (en dus permanent in je huis te hebben) maar wanneer je het nodig hebt, van iemand te lenen of te huren bij de bouwmarkt.

Daarnaast waren er ook een paar dingen waarvan ik me afvraag of het op de lange termijn ook ‘werkt’ wanneer je op die manier je spullen wegdoet. De KonMari methode is niet voor niets gefocust op de vraag “word ik hier blij van”. Dit helpt je voortaan miskopen voorkomen, je omgeven met blijdschap in je huis, en het helpt je ontdekken wat bij jóu en bij jouw leven past. Geen one size fits all, maar maatwerk. Een huis dat jou weerspiegelt en dat jou leven ondersteund.

Een paar tips uit het boek die ik dus ook niet zou adviseren zijn:

  • ‘Niet nadenken, gewoon wegdoen.’
    De schrijver geeft hierbij als voorbeeld dat hij op een gegeven moment zijn bankboekje wegdeed. Tjah, wanneer het aankomt op je administratie geloof ik ook in de uitspraak “less is more”. Vaak kan veel papierwerk weg en levert het véél ruimte op in je huis en hoofd. Maar toch is dit een categorie waar je wel moeten wat je doet. Het zou vervelend zijn wanneer je zonder nadenken allemaal spullen hebt weggedaan, die toch wel echt belangrijk waren… Rücksichtslos dingen weggooien is dat ook niet een aanpak die ik adviseer.

  • ‘Als het groot is en een felle kleur heeft, doe het dan weg.’
    Tjah, wat kan ik zeggen? Het argument van de schrijver is dat je dan sneller op je spullen bent uitgekeken, maar ik geloof niet dat iedereen hoeft te wonen in een huis met neutrale kleuren. Wanneer jij gelukkig wordt van je gele bank of je rode espresso-machine, koester het dan en houdt het met plezier!

  • ‘Als je het een jaar niet hebt gebruikt, doe het dan weg’.
    Wat mij betreft is dit een dikke nee. Het feit dat wij afgelopen twee jaar ons kleine tentje niet hebben gebruikt, betekent niet automatisch dat die weg hoeft. Het is een fantastisch fijn tentje, lichtgewicht en neemt bijzonder weinig ruimte in. En over 2 jaar gaat onze zoon erin slapen wanneer we met de caravan weggaan.

    Of wat te denken van kleding die je als moeder tijdelijk niet past omdat je zwanger bent of net bent geweest? Ik heb de meeste van mijn fijne zomerkleren niet kunnen dragen toen ik zwanger was, want dat paste echt niet meer. Dus hebben ze van herfst 2018 tot voorjaar/zomer 2020 ongebruikt in mijn kast gehangen. En oh wat was ik blij dat ik mijn prachtige zomerjurkjes weer aankon. Hoe jammer zou het zijn geweest wanneer ik ze had weggedaan omdat dat ‘moest’ omdat ik het meer dan een jaar niet had gebruikt…

Voel je alsjeblieft nooit verplicht iets weg te moeten doen wanneer je er nog blij van wordt.

Niet voor niets richt de KonMari methode zich op het leren voelen wat je wil houden, in plaats van op het moeten weggooien van dingen. Daarover heb ik hier geschreven.

De 7 voordelen van een minimalistischer leven

Hoofdstuk 4 van ‘Goodbye, things’ gaat in op de 12 voordelen die de schrijver ondervindt van minimalisme en hoe zijn leven hierdoor positief veranderd is.

Dit hoofdstuk was voor mij een feestje van herkenning. Ik kan persoonlijk onderschrijven dat het een minimalistisch(er) huis ontzettend veel impact kan hebben op je leven en op hoe je je voelt.

Dit zijn mijn favoriete voordelen van een minimalistischer leven:

  1. Meer tijd. Minder spullen betekent minder tijd besteden aan opruimen, minder tijd besteden aan het onderhouden van je spullen. Meer tijd overhouden voor de dingen die er voor jou écht toe doen.

  2. Meer van het leven genieten. Doordat je je omgeeft met dingen waar jij echt blij van wordt, door het hebben van een huis dat je leven ondersteund, kun je meer genieten van het leven dat je leidt. Mega plus voor moeders, wat ik dus ook kan bevestigen: je huis schoonmaken wordt makkelijker en kost veel minder tijd en energie.

  3. Je gaat minder vergelijken met anderen, met hun huis en hun leven, want jij bent oprecht blij met jouw huis en leven. Hierdoor kan een hoop druk wegvallen die we onszelf opleggen en verdwijnt ook steeds meer de neiging om ons druk te maken over wat anderen van ons vinden.

  4. Je kunt je beter focussen. Het hebben van veel spullen om je heen draagt bij aan een permanent gevoel van onrust. Ik geloof oprecht in de uitspraak: rust in je huis is rust in je hoofd. Er zijn meerdere wetenschappelijk onderzoeken ingesteld naar de effecten van rommel.

    • Volgens dit onderzoek uit 2016 triggert rommel stress en vermijdende strategieën zoals het eten van junk food of Netflix bingen.

    • Dit onderzoek toonde aan dat een rommelig huis bijdraagt aan een negatief beeld van ons huis en uiteindelijk ook hoe tevreden we zijn met ons leven.

    • Volgens een onderzoek van DePaul University in Chicago betekent een rommelig huis voor meer mensen meer stress, kan het nadelige effect hebben op ons mentale welbevinden en kan het zelfs een fysiek effect op je hebben, onder andere door het aanmaken van het stress-hormoon cortisol.

  5. Je bespaart geld. Doordat je veel bewuster wordt in het aanschaffen van nieuwe spullen, kun je geld besparen.

  6. Een groter gevoel van tevredenheid en dankbaarheid. Het wegvallen van vergelijken met anderen, het blij zijn met je bezittingen, een intentie-vol leven en huis; het draagt allemaal bij aan je gevoel van blijdschap en tevredenheid met je huis en leven.

  7. Meer tijd voor je hobbies en de mensen om je heen zoals je gezin en je vrienden. Minder bezig (hoeven) zijn met je spullen geeft je de ruimte voor wat echt belangrijk is voor jou.

Als opruimcoach en KonMari Consultant ben ik niet gefocust op minimalisme, maar begeleid ik mijn cliënten naar de hoeveelheid spullen die voor hén klopt.

Wat ik eerder al zei: wat voor de één precies genoeg aan spullen is, is voor de ander misschien te weinig of te veel.

Daarom vind ik persoonlijk ‘minimalistischer leven’ ook een fijne insteek.
Het doel is dan niet simpelweg zoveel mogelijk spullen wegdoen, maar het creëren van een huis en leven waardoor jij de rust en ruimte ervaart waar je zo naar verlangt.

Vorige
Vorige

De poortwachter van je huis

Volgende
Volgende

De verschillen: professional organizer vs KonMari® Consultant