Verhuizing voorbereiden

Stress-vrij verhuizen

Verhuizen kan een hele onderneming zijn. Voor sommige mensen is het stressvol, maar dat hoeft dus niet! Er zijn dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je verhuizing soepel verloopt en je in je nieuwe huis alles snel en makkelijk uit kunt pakken.

Waarom je verhuizing voorbereiden met een opruimcoach?

Laatst kreeg ik een berichtje met de vraag of ik ook help bij verhuizingen?

Ja hoor! Als opruimcoach help ik graag bij jouw verhuizing.

Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, een professional organizer om hulp vragen bij een verhuizing?
Nou… weet je hoe veel mensen na een verhuizing soms nog jarenlang dozen onuitgepakt hebben staan? Halfvergeten wat erin zit, al die jaren niet aangeraakt. Dat kun je dus makkelijk voorkomen!

In jouw nieuwe huis geen dozen die ruimte innemen en spullen die niet worden gebruikt, maar alles direct een duidelijke, logische plek!

Hóe bereid je je verhuizing handig voor?

Dit zijn de dingen die je kunt doen om je verhuizing goed voor te bereiden:

3-6 maanden van te voren:

1. Ga door al je spullen heen om te bepalen of je het nog wil houden.
Verdiend dit een plekje in jouw nieuwe huis?
Begin hier op tijd mee. Zo zit er geen tijdsdruk achter en kun je dit rustig doen.
Door met de KonMari Methode je huis op te ruimen, heb je duidelijke handvatten. Je gaat namelijk op vaste volgorde door je spullen heen. Je begint met je kleding, daarna volgen je boeken, je papierwerk, komono (allerlei, dit is alles wat niet onder de 4 andere dingen valt) en als laatste je sentimentele items, oftewel herinner-dingen.

Misschien heb je voor de verhuizing niet meer genoeg tijd om ál je spullen uit te zoeken, maar alles wat je al kunt doen scheelt later een hoop werk.

Door vóór de verhuizing je spullen uit te zoeken, voorkom je dat er onuitgepakte dozen blijven staan met vage inhoud waar je eigenlijk niks mee doet. Zo weet jij na de verhuizing precies wat je allemaal hebt en in welke doos het zit!

Wil jij professionele hulp bij het voorbereiden van je verhuizing, of bij het uitzoeken van je spullen? Dan kun je een adviesgesprek van 30 minuten aanvragen of een opruimsessie boeken.


2. Meet je nieuwe huis op
Op deze manier kun je kijken of jouw meubel in je nieuwe huis passen. Het zou jammer zijn als je op de dag van de verhuizing merkt dat je bank net 5 cm te breed is…

Dit is ook een goed moment om te bedenken of je al je meubels eigenlijk wel mee wil nemen. Vaak denken mensen niet na over of ze hun meubels willen houden wanneer ze de rest van hun spullen uitzoeken. Een verhuizing is daar een goed moment voor, je gaat immers een frisse start maken in een ander huis, dus net als bij je andere spullen kun je je dan afvragen of je je meubels mee wil nemen naar je nieuwe huis en de rest van je leven in.

3. Nadat je je spullen hebt uitgezocht, bedenk waar je ze wil bewaren in je nieuwe huis.
Zeker als het aankomt op de indeling van vaste kasten die in je nieuwe huis zitten, is het fijn wanneer je op de dag van de verhuizing alles alleen nog maar ín de kast hoeft te zetten, en niet ook nog te gaan puzzelen met een handige indeling.

Bij het opmeten van je nieuwe huis, is het dus handig je vaste kastruimte te inventariseren. Denk hierbij ook aan de keukenkastjes.
- Hoeveel vaste kasten zijn er?
- Waar zitten alle vaste kasten?
- Hoeveel ruimte is er in die kasten?
Zo kun je van te voren al een plan maken welke spullen wáár moeten komen. Dit scheelt een hoop denkwerk en stress op de dag van de verhuizing zelf.

4. Zeg abbonnementen en contracten op
Het is handig om ruim van te voren uit te zoeken wat de opzegtermijn is voor bepaalde contracten en abonnementen. Denk hierbij aan internet, ketelservice, en natuurlijk je huurcontract (als je huurt en niet een koophuis hebt).

5. Zoek een nieuwe school

Wanneer je niet zo ver verhuist, kunnen je kinderen misschien wel op dezelfde school blijven. Maar als dat niet kan, is het fijn om rustig de tijd te kunnen nemen voor het uitzoeken van een nieuwe school.

1 - 2 maanden van te voren:

1. Verhuisdozen verzamelen.
Wanneer je niet gebruik maakt van een verhuisbedrijf, zul je zelf dozen moeten regelen. En geloof me, je hebt er bijna altijd méér nodig dan je denkt. Verhuisdozen zijn niet heel duur, maar wanneer je er een flinke stapel nodig hebt, kan het oplopen. Nu kun je natuurlijk een heleboel verschillende soorten dozen gebruiken, zolang ze maar stevig zijn.

Tips om aan verhuisdozen te komen:

  • Vraag bijvoorbeeld eens bij de supermarkt of ze lege, grote dozen hebben.

  • Je kunt ook rondvragen in je netwerk of ze iemand kennen die recent is verhuisd en nog dozen overheeft

  • Als je boekendozen zoekt, dan kun je daar waarschijnlijk een paar handige dozen voor krijgen bij een boekhandel. Die krijgen ze immers zelf zo aangeleverd en de kans is groot dat ze je die best willen geven.

2. Neem contact op met een verhuisbedrijf.
Als je liever niet je hele verhuizing zelf doet, is dit een handig moment om een verhuisbedrijf te zoeken.

3. Begin met inpakken
Heh, nu al? Ja, de dingen die je niet elke dag nodig hebt, kun je nu al gaan inpakken. Wanneer je weet dat je voorlopig niet op vakantie gaat, kunnen alle vakantiespullen worden ingepakt en als je in december verhuist, kun je gerust alle zomerkleding al in dozen doen. Alles wat je nu vast kunt doen, scheelt later werk. Zorg er wel voor dat je dingen soort bij soort inpakt. Niets zo frusterend als wanneer je na de verhuizing een doos opent en alles door elkaar zit en naar allemaal verschillende plekken in het huis moet.

4. Sluit internet af voor je nieuwe huis
Het kan soms best lang duren voordat het internet in je nieuwe huis is geregeld en het is vervelend wanneer je de eerste twee weken zonder zit. Na mijn laatste verhuizing duurde het 6 weken voordat alles geregeld was. Tjah… als je het dan 2 weken van te voren aanvraagt, zit je dus zomaar een maand zonder. Niet het einde van de wereld natuurlijk, maar ook niet super handig.

5. Vraag vrij op je werk

Wanneer je verhuist op een door de weekse dag, dan is het handig wanneer je nu vast doorgeeft wanneer je er niet bent. Op die manier weet je zeker dat je tijdens de verhuizing met een gerust hart afwezig kunt zijn op je werk.

3-4 weken van te voren:

1. Geef je nieuwe adres door

Wanneer je de datum van je verhuizing hebt bepaald, kun je gaan doorgeven dat per die datum je adres gewijzigd moet worden. Denk aan instanties als verzekeringsmaatschappijen, huisarts, tandarts, bank, je werk, de kinderopvang (als je die hebt), en alle organisaties of winkels waarvan je nieuwsbrieven of andere post ontvangt.

2. Sluit verzekeringen af voor je nieuwe huis

Wanneer je gaat huren, controleer dan of alles geregeld is, of dat je zelf bepaalde dingen moet verzekeren. Wanneer je koopt, is het handig om te checken of er dingen via een eventuele VVE zijn geregeld of niet. Soms is er dan al wel een opstalverzekering, maar bijvoorbeeld geen glasverzekering.

3. Bekijk hoeveel eten je nog in voorraad hebt

Maak op hoeveel eten je nog in je voorraadkast en je vriezer hebt liggen. Gebruik op wat je niet mee wil verhuizen of wat als is aangebroken en plan vooruit om te zorgen dat je op de dag van de verhuizing geen dingen meer in de vriezer hebt liggen. Dan voorkom je dat je tijdens het uitpakken een pak gesmolten ijsjes uit een koeltas vist…


Dit zijn alle dingen waarmee je ruim van te voren kunt beginnen om ervoor te zorgen dat de laatste dagen voor de verhuizing en de dag van de verhuizing zelf zo rustig en soepel mogelijk verlopen.

Natuurlijk zijn er ook dingen waar je in die laatste dagen op moet letten. Daar gaat mijn volgende blog over.

Heb je ondertussen vragen of aanvullingen, dan hoor ik het graag van je! Je kunt dan een berichtje achter laten onder deze blog.

Denk jij nu: “ik wil graag hulp bij het voorbereiden van mijn verhuizing”, dan kun je een gratis adviesgesprek van 30 minuten aanvragen of een opruimsessie boeken.

Vorige
Vorige

De dag van de verhuizing! Tips voor een stress-vrije dag

Volgende
Volgende

Klein wonen; tips en tricks van een opruimcoach