Duurzaamheid en ontspullen

Kan dat eigenlijk wel, duurzaamheid combineren met dingen weggooien?

Is het niet per definite on-duurzaam om spullen weg te doen? Tjah… weet je, dingen ongebruikt 10 jaar in de kast hebben liggen is nou ook niet bepaald duurzaam want dan zijn alsnog de grondstoffen gewonnen en het product gemaakt, terwijl er vervolgens niks mee gebeurd. En dit is iets wat veel mensen wel doen: spullen bewaren voor misschien-ooit-nog.

Dit zie ik vooral vaak gebeuren bij mensen die graag voorbereid willen zijn op de toekomst. De ik-heb-het-misschien-ooit-nog-nodig-spullen noem ik dit soort dingen en daar heb ik hier wat over gezegd.

Maar goed, terug naar het onderwerp duurzaamheid en dingen weg doen, want daar wil ik graag wat over zeggen.

Niet-duurzaam ontspullen

Wanneer je volop bezig bent met het proces van je hele huis opruimen, je voorbereiden op en verhuizing of grote verbouwing, dan is de kans groot dat je veel, heel veel spullen door je handen laat gaan. En misschien doe je ook wel heel veel dingen weg. Bijvoorbeeld om ruimte te maken voor de verbouwing of om ervoor te zorgen dat na het verhuizen je huis gelijk zo rommel-vrij mogelijk is.

Wat doe je dan met al die spullen? Het is heel makkelijk om alles in een vuilniszak te stoppen en gewoon weg te gooien. Natuurlijk. Ik snap het ook wel, want je wil je kunnen focussen op de grote taak waar je mee bezig bent.

Op die manier is het maar weg. Hoef je er niet meer aan te denken. Klaar is kees met opruimen.

Maar het feit dat iets voor jou rommel is en weg kan, maakt iets niet ook meteen klaar voor de prullenbak. Sterker nog, veel dingen zijn vaak nog netjes of mooi, en hebben alleen geen doel meer in jóuw leven. De schoenen die jij net iets te klein hebt gekocht en toch maar weg doet, ja daar is natuurlijk verder niets mis mee en die zouden iemand anders weleens héél blij kunnen maken.

Dingen zomaar weggooien om er vanaf te zijn is dus begrijpelijk. En tegelijk kan het ook zo anders!

Waarom duurzaam ontspullen?

Wanneer je bezig gaat met bewust dingen bezitten, dan kan het zijn dat je meer en meer bewust wordt van de waarde van dingen. Niet waarde in geld, maar de waarde die zit in de reis die een ding heeft moeten afleggen voor het bij jou in huis is belandt.

Ooit zijn de grondstoffen gewonnen die nodig waren om dit ding te maken. Die grondstoffen zijn vervoerd naar een plek waar ze verwerkt konden worden tot een product. Dat vervolgens vervoerd is om verkocht te kunnen worden in een winkel, meestal in een ander land ver weg. Veel mensen zijn betrokken geweest bij het proces van maken tot verkopen, en veel kilometers afgelegd voordat het uiteindelijk bij jou terecht is gekomen.

Wanneer iets ongebruikt in je kast ligt, dan schiet het ding zijn doel voorbij en is dat hele proces voor niks geweest. En wanneer je iets weggooit, ook dan gaat er veel waarde verloren.

Kijk natuurlijk hoef je geen sokken te gaan bewaren waar de gaten invallen omdat je er een poetsdoek van kunt maken en vervolgens een mand vol 30 oude sokken hebt liggen. En oude shirts. En kapotte handdoeken. En je dus omkomt in de dingen die eigenlijk kapot zijn.

Maar wanneer iets nog netjes is, of heel en nog van nut kan zijn… dan kan het zomaar zijn dat iemand anders er een heel goed thuis voor heeft.

Hoe en waar kun je duurzaam dingen wegdoen?

‘Ja, lekker hoor” kun je nu zeggen. Nu voel ik me schuldig terwijl ik juist zo lekker bezig ben. Maar dat hoeft niet. Ik snap het als je de energie niet hebt om nog actie te ondernemen op de spullen die je ook al hebt uitgezocht.

Mocht je die energie nou wél hebben, dan zijn er absoluut dingen die je kunt doen om duurzaam te ontspullen en op te ruimen. Waar kun je oude spullen doneren om er iemand anders blij mee te maken?

De volgende plekken zijn heel blij met jouw (nog goede en nette) donaties:

  • Het leger des Heils: 2000 inzamelpunten in Nederland waar je jouw kleding kunt doneren

  • Stichting babyspullen: hier kun je alles doneren die een mama en een baby nodig kunnen hebben. Deze stichting helpt moeders die in armoede leven. Helaas zijn dat er in Nederland nog steeds veel te veel, met gemiddeld 1 op de 9 vrouwen. Wat je kunt inleveren en waar je dat kunt doen, lees je hier.

  • Er zijn ook zogenaamde kledingbanken in Nederland. Hetzelfde idee als de voedselbank, maar dan dus voor kleding. Hier kun je kledingbanken per provincie vinden.

  • Uiteraard zijn er veel verschillende kringloopwinkel-organisaties. Hier werken vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die bezig zijn met re-integratie, of vrijwilligers. In dat laatste geval heb je te maken met een kringloopwinkel waarvan de opbrengst aan het goede doel wordt gedoneerd. Denk hierbij aan de winkels van Dorcas.

Het meest duurzame item

Een van de dingen die ik al snel leerde toen ik volop bezig was met zero-waste leven en mijn proces van ontspullen, was dit: het meest duurzame item is dat wat je níet koopt. Duurzaamheid is dus ook opgebruiken wat je al hebt. Werd ik blij van mijn plastic boterhamzakjes? Absoluut niet. Heb ik ze allemaal opgemaakt, absoluut! Ook al gebruikte ik ze niet zo vaak en heeft dat wel 2 jaar geduurd.

Als het aankomt op duurzaamheid is dus niet alleen belangrijk na te denken over hoe je dingen wegdoet, maar ook hoe je nieuwe dingen je huis binnenhaalt. Je aankoopgedrag. Één van mijn favoriete quotes die ik leerde toen ik de wereld van zero waste life indook:

“Use it up, wear it out, make it do, or do without.”

Succes met duurzaam ontspullen!

Vorige
Vorige

Je kledingkast uitzoeken

Volgende
Volgende

Opruimen na de vakantie